Ο ελαιώνας στο Γεράκι Λακωνίας


Ο ελαιώνας μας βρίσκεται στον νομό Λακωνίας, νοτιοανατολικά από την Σπάρτη, στην κωμόπολη Γεράκι (περιοχή Τσίλια), σε υψόμετρο 300 μ.

Enkardia ελαιώνας

Ήδη από το 1867 ο ελαιώνας της περιοχής έχει καταχωρηθεί, επίσημα, στα αρχεία του ελληνικού κράτους ως «Εθνικός ελαιώνας Τσιλίων ή Τζιλίων».
Μέρος αυτού του Εθνικού ελαιώνα αποτελεί και ο ελαιώνας μας και από εκεί ξεκινά η παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου EnKardia.

 

Το ελαιόλαδο EnKardia

Παράγεται εξ' ολοκλήρου από την υποποικιλία Μανιατάκι, η οποία ανήκει στην πασίγνωστη Κορωνέικη ποικιλία, και καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Λακωνίας, εκεί όπου ανήκει και το Γεράκι.

Το λάδι της υποποικιλίας «Μανιατάκι» είναι προικισμένο με ιδιαίτερες γευστικές ιδιότητες, θεωρείται πολύ ιδιαίτερο και όσοι το δοκιμάσουν δεν το εγκαταλείπουν ποτέ. Από αυτή την υποποικιλία παράγεται το πλέον αρωματικό και ένα από τα υψηλότερα ποιοτικά ελαιόλαδο τον κόσμο.

Η Ελλάδα παράγει 250-300.000 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο  και η Λακωνία παράγει 25-30.000 τόνους το χρόνο.

ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Γεράκι, το οποίο βρίσκεται στην θέση της αρχαίας πόλης Γερόνθραι, είναι μία κωμόπολη, που ανήκει στον Δήμο Ευρώτα και είναι η έδρα της Δημοτικής Ενότητας Γερονθρών, βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων στο βορειοανατολικό τμήμα του Ν.Λακωνίας, στους πρόποδες του Πάρνωνα και είναι 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης.
Ελληνικά